3/6/15

Junts amb l'AVL

Ara és el moment de demanar la unió pel valencià més que mai. L'AVL ha fet un treball ingent en els útims anys per ser el centre de la promoció del valencià buscant acords i consensos, tal com li ho van encarregar les Corts.
L'AVL s'ha dedicat a difondre els principis de les Normes de Castelló de 1932, a divulgar els grans escriptors valencians de tots els temps, enguany s'està celebrant l'any Carles Salvador. Mentrestant hem pogut accedir al diccionari, al gran diccionari valencià del segle XXI. La base d'este diccionari la trobarem en el que va publicar la Generalitat amb l'Institut Valencià de Filologia Valenciana i l'editorial Bromera. Des del Salt es va continuar actualitzant i modificant fins que l'AVL va assumir les competències en matèria de lexicografia. L'any 2014 va veure la llum un diccionari que, tot i que s'autonomena normatiu, és més un diccionari general que ha rebut moltes aportacions per part dels acadèmics lexicògrafs, especialment de Jordi Colomina i d'Emili Casanova. Tot i que en la redacció final podem detectar aportacions de la resta dels acadèmics i especialment de l'equip de lingüistes de l'AVL.
El DNV recull tot el lèxic de les grans obres lexicogràfiques valencianes i també de les catalanes, especialment les del Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans i les de la Gran Enciclopèdia Catalana. Una de les aportacions que més m'ha sorprés són les més de 6.000 entrades de botànica, moltes de les quals no les trobarem en altres diccionaris en línia a l'abast. Però no és només això, disposem de més de 2.000 gentilicis a un simple clic, i unes altres 3.000 més relacionades amb la zoologia. I és encara un diccionari obert que ha rebut i està rebent contínuament aportacions de lingüistes, professors i d'altres persones interessades pel valencià.
És per això que ara és el moment de fer pinya tots pel valencià, per l'AVL, pel que ha suposat en estos últims anys i pel que volem que supose en el futur per al valencià.